Bivši dugogodišnji direktori škola, koji su sa te pozicije razriješeni u julu, a koji su časove dobili na uštrb kolega koji su godinama radili na određeno vrijeme, to pravo su ostvarili po zakonu, jer su imali prednost u odnosu njih, saopštili su za Dnevne iz Prosvjetne inspekcije.


Na ovaj način Prosvjetna inspekcija je razriješila dilemu da li su bivši direktori mogli biti prioritet u odnosu na nastavnike zaposlene na određeno vrijeme, što je bio stav Prosvjetne zajednice Crne Gore, koja se ranije ovim povodom zatražila mišljenje inspekcijskih organa.


“Odredbama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju propisano je da se razriješeni direktori, mogu rasporediti na radno mjesto koje odgovara njihovom obrazovanju, a ako takvog mjesta nema, prestaje im radni odnos. U konkretnom slučaju razriješeni direktori koji su bili zaposleni na neodređeno radno vrijeme kao nastavnici, imaju prednost u odnosu na nastavnike koji su bili angažovani na određeno radno vrijeme”, navode iz Prosvjetne inspekcije.


Saopštili su i da im je Upravni odbor Prosvjetne zajednice Crne Gore 27. septembra dostavio inicijativu u kojoj se traži provjera načina dodjele časova razriješenim direktorima škola.


“U istoj se navodi da su nastavnici koji su godinama radili na određeno vrijeme ostali bez posla. Prosvjetna inspekcija je odmah po dobijanju inicijative pokrenula postupak inspekcijskog nadzora i isti je još u toku”, navode iz Prosvjetne inspekcije.


Pojasnili su da je inspekcijskim nadzorom obuhvaćeno devet javnih obrazovno-vaspitnih ustanova i jedna javna predškolska ustanova.
“Obavještenje o izvršenom inspekcijskom nadzoru biće dostavljeno Upravnom odboru Prosvjetne zajednice Crne Gore tokom naredne sedmice”, istakli su iz Prosvjetne inspekcije.


Na pitanje koje nepravilnosti su uočili u školama, iz Prosvjetne inspekcije su kazali da će o ishodu inspekcijskih nadzora u školama koje su navedene u inicijativi Upravnog odbora Prosvjetne zajednice Crne Gore, odnosno o eventualnim utvrđenim nepravilnostima, obavijestiti javnost po završetku inspekcijskog nadzora.


Izvor: Dnevne Novine