Od prvog dana od kada sam imenovana za ministarku zdravlja urgiram na svim adresama za povećanje zarada ljekarima. Nije nam trebalo 20 godina da izađemo ispred vas i da kažemo – dogovorili smo se, rekla je danas ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.


Obraćanje ministarke zdravlja prenosimo u cjelosti.


”Kao ljekar radim 20 godina. Tačno toliko dugo sam sa kolegama slušala i naslušala se pustih obećanja o povećanju zarada ljekarima.


Od prvog dana od kada sam imenovana za ministarku zdravlja za ovu temu urgiram na svim adresama. I nama nije trebalo 20 godina da izađemo ispred vas i da kažemo – dogovorili smo se. Povećanje zarada ljekarima sada je izvjesno. Više nije obećanje već postaje realnost.


Povećanje zarada je jedan od načina da se ova država oduži ljekarima koji svake sekunde nose jedan od najtežih tereta na svojim leđima.

Kada birokratiju prevedemo u jezik brojki, to znači sljedeće: trenutno, ljekar opšte prakse zarađuje 622 eura; specijalista 755 a subspecijalista 823. Od 1. januara 2022. godine ove plate iznosiće 809 eura, 981, odnosno 1.070 eura.


Nijesmo zaboravili ni medicinske sestre. Ako medicinska sestra sada zarađuje 400 eura, ona će od 1. januara 2022. godine primati oko 520 eura.
Vjerujem da ćemo na ovaj način konačno motivisati naše ljekare da shvate da ne postoji ljepši komad neba od onog nad Crnom Gorom i da treba da ostanu ovdje i da liječe svoj narod.


Podsjetiću vas da se svake nedjelje u Crnoj Gori u javnom zdravstvu uradi oko 140 hiljada pregleda. To je mjerljiv dokaz o posvećenosti svih zaposlenih u zdravstvu o kom se, nažalost, mimo našeg sektora, rijetko javno govori. Ja ću vam reći da je to rezultat vrijedan divljenja.”

Izvor: Fos