Bošnjaci predstavljaju neodvojivi dio multinacionalne i multikonfesionalne Crne Gore i savremene Evrope, a suživot sa svim ostalim zajednicama u Crnoj Gori izgrađuju na temeljima mira i solidarnosti, navela je savjetnica predsjednika Vlade za manjine Maida Gorčević u čestitki povodom 28. septembra – Dana Bošnjaka.


Gorčević je čestitku povodom Dana Bošnjaka uputila predsjedniku Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Ejupu Nurkoviću.


Ona je naglasila da zaštita prava etničkih manjinskih zajednica, među kojima je i Bošnjačka zajednica, podrazumijeva obezbjeđenje svih uslova u kojima mogu nesmetano živjeti i razvijati, odnosno očuvati svoju tradiciju, jezik, običajne i kulturne osobenosti.


“Vlada Crne Gore prepoznaje važnu ulogu Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, te njegovo djelovanje u cilju afirmacije i zaštite interesa svoje nacionalne zajednice. U tom smislu, Vlada je odlučna da, u duhu međusobne solidarnosti, zajednički nastavimo rad na unapređenju uloge i položaja Bošnjaka u Crnoj Gori”, zaključuje se u čestiti savjetnice predsjednika Vlade za manjine.


Čestitku povodom Međunarodnog dana Bošnjaka uputio je državni sekretar ljudskih i manjinskih prava Bojana Božovića.


“Bošnjački narod su oduvijek krasili dostojanstvo, miroljubivost i poštovanje demokratskih principa, zasnovanih na međusobnom uvažavanju i povezanosti”, kazao je Božovič.


Poručio je da su uzajamno razumijevanje, solidarnost i zajedništvo posebno potrebni u ovim vremenima.


“Uvjeren sam da ćemo zajedničkim snagama, iskrenim pristupom, otvorenošću i posvećenošću, istrajati na putu izgradnje demokratskog društva u Crnoj Gori, uvažavajući kulturnu, vjersku, jezičku i svaku drugu raznolikost Crne Gore, kao njenog najvećeg bogatstva”, naveo je Božović.

Izvor: RTCG