Najnoviji napad zabilježen je prije nekoliko dana u Rasovu kada je čopor nasrnuo na četvorogodišnjeg E.M. kojeg je pas ujeo za nogu nanoseći mu povrede.


Četvorogodišnjeg E.M. iz Rasova prije nekoliko dana u školoskom dvorištu ujeo je pas lutalica. Dječaku je pomoć ukazana u Hitnoj medicinskoj službi, gdje su mu konstatovane povrede i upućen je na kućno liječenje uz ljekarski nadzor.


Iz Nevladine organizacije “Novi put” su saopštili da im je prijavljen slučaj, ali i da nije jedini jer se napadi pasa u Rasovu često dešavaju s obzirom na to da se radi o jednom od najfrekventnijih naselja, u kojem je registrovan veliki broj napuštenih pasa.


Dječak se sa dvanaestogodišnjim bratom igrao u školskom dvorištu, a u povratku kući na njih je nasrnuo čopor pasa. Jedan od njih je uspio da ugrize dječaka za nogu, a u pomoć mu je priskočio stariji brat i nekako uspio da rastjera ostale pse. Pukom sređom su se odbranili i spasili težih posledica – saopštili su iz te NVO.

Navode da su u više navrata u kontinuitetu upozoravali nadležne službe na opasnost od pasa lutalica, ali niko im nije odgovorio na apele niti se pozabavio ovim problemom.


Pitanje je dana kada će se desiti sličan slučaj, a pretpostavljamo da bi samo tragičan ishod bio povod za reakciju nadležnih – poručili su iz NVO “Novi put”.


Čopori pasa na bjelopoljskim ulicama su česta pojava, a porast broja napuštenih životinja bilježi se početkom školske godine, kada su posebno ugrožena djeca koja idu školu. Na meti napada pasa lutalica su nerijetko i životinje, ali ipak najveća opasnost prijeti mališanima koji se ne mogu sami odbraniti.

S druge strane, na ulicama se nerijetko zateknu i lešine pasa, koje nesavjesni vozači nakon što ih udare ostave na licu mjesta, ne pokušavajući da im eventualno pomognu ili ih uklone sa ulice.


Lešina psa kojeg je udarilo auto nekoliko dana se nalazila pored ulice, naočigled brojnih prolaznika, posebno djece iz obližnje Osnovne škole “Vladislav Slobodanov Ribnikar”. Obavijestili smo Komunalnu policiju koja je sačinila zapisnik i pozvala nadležne iz preduzeća Komunalno Lim koji su ga uklonili. Kako se ovakve stari ne bi više dešavale, naddležni moraju hitno nešto preduzeti – ističu iz NVO “Novi put'”.


Direktor preduzeća Komunalno Lim Radenko Vujošević kaže da rade sve kako bi zaštitili građane od pasa lutalica, ali i naglasio da se njihov broj iz dana u dan enormno povećava.


Mi pse nakon hvatanja odvozimo u azil u Berane, na osnovu ugovora koji smo sa njima sklopili, a zašta se izdvajaju pozamašna sredstva. Takođe, radimo i na vraćanju pasa vlasnicima, ali mi ne možemo ni ukloniti toliko pasa koliko ih se pojavi. Odgovorno tvrdim na osnovu izgleda pasa koji su dobro uhranjeni da ih neko dovozi sa strane i ostavlja na području naše opšttine. Nije riječ samo o gradskom i prigradskom području, sela su puna pasa lutalica – kazao je on.


Izvor: Dan