Prijavljivanje poslodavaca za Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, koji se realizuje desetu godinu zaredom, počelo je danas, saopštila je načelnica Biroa rada Bijelo Polje, Slađana Nedović.


Poslodavci iz privatnog i javnog sektora, kako je Nedović kazala za Radio Bijelo Polje, prijave podnose do 15. oktobra.


“Poziv je raspisan još 10. septembra, a pravo učešća imaju poslodavci koji obavljaju djelatnost na teritoriji Crne Gore, izuzev državnih organa i organa državne uprave. Prijave za učešće u Programu stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanje podnose se na propisanom obrascu, kako je bilo i prethodnih godina, putem portala e-Uprave i taj sajt je već od danas aktivan”, kazala je Nedović.

Poslodavci iz privatnog sektora, kako je pojasnila, potvrdu o izvršenoj prijavi putem portala e-Uprave dostavljaju područnoj jedinici Zavoda, dok poslodavci iz javnog sektora potvrdu dostavljaju Upravi za kadrove.


Načelnica Biroa rada Bijelo Polje saopštila je i da se uputstvo za podnošenje prijave preko portala e-Uprave se nalazi na portalu e-Uprave, a za pomoć poslodavci se mogu javti područnoj jednici u Bijelom Polju.


Sa druge strane, sama nezapsolena lica će imati mogućnost prijave po isteku prijave poslodavaca, odnosno poslije 15. oktobra.


“Tada će uslijediti prijava nezaposlenih lica, takođe putem portala, a do tada oni koji žele da učestvuju u programu moraju se prijaviti na Zavod”, saopštila je Nedović, napominjući da pravo na stručno osposobljavanje imaju lica sa stečenim visokim obrazovanjem koja nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja.


Nedović je podsjetila da stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i da se priznaje kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem.

Iskustvo prethodnih devet godina, kako je kazala Nedović, pokazalo je da poslodavci rado primaju viskoškolce i da im daju šansu da se osposobljavaju kod njih.


“Iako je prijavljivanje tek počelo, već imamo jednog poslodavca, a prethodnih godina je bilo više ponuđenih mjesta za ospobljavanje nego što je bilo zainteresovanih mladih, a trenutno je 48 visokošlolaca, koji su potencijalni korisnici ovog programa”, saopštila je Nedović.