Četiri seoska domaćinstva iz Bijelog Polja dobila su sredstva za kupovinu potrebne opreme, dok će turistička agencija Balkanika predstaviti potencijale Bijelog Polja na Međunarodnom sajmu u Poljskoj.


Sredstva za realizaciju ovih projekata obezbijeđena su kroz Mjere promocije i edukacija iz oblasti ruralnog i održivog razvoja i podsticaja razvoja ruralnog turizma, za što je Opština Bijelo Polje za ovu godinu izdvojila 9000 eura.


“Podržali smo projekte adaptacije objekata i površina, kroz kupovinu namjenske opreme seoskih domaćinstava Lim iz Pašića Polja, Pešić iz Tomaševa, Đalović sa Vlaha i Periferija. Ovdje se uglavnom radi o malim porodičnim biznisima koji su prevashodno okrenuti poljoprivredi, a turizam je dopuna njihovim prihodima” – kazao je Vasko Radović iz Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj.


Radović je istakao da je podržan projekat turističke agencije Balkanica iz Bijelog Polja, koji će učestvovati na Međunarodnom sajmu “TT Warshaw show tour” u Poljskoj.

“U sklopu ovih aktivnosti, turistička agencija će prije odlaska na sajam održati radionice sa registrovanim i neregistrovanim davaocima smještaja kako bi im pomogli da dalje unaprijede svoj rad i usluge. Takođe, važno je istaći da je sajam u Poljskoj izabran jer je poznato da građani iz ove zemlje uzimaju veliki procenat učešća u broju stranih turista koji posjećuju našu zemlju. Pored toga turisti iz ove zemlje su prepoznati da preferiraju planinski I seoski turizam u sklopu svog odmora” – zaključio je Radović.


Iz Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj napominju da je u toku Javni poziv za dodjelu sredstava podrške za mjeru 7. “Diverzifikacija gazdinstava i razvoj poslovanja” podmjera 7.1. “Podrška investicijama za razvoj ruralnog turizma – Program razvoja poljoprivrede i ruralnog područja CrneGore” u okviru IPARD II projekta, koji je otvoren do 31. avgusta tekuće godine,