Emira Ličina je Bjelopoljka koja dugo živi i radi u Kelnu i predsjednica je eMDe Alijanse – Zajednice crnogorskih udruženja u Njemačkoj. U intervjuu za Antenu M otvoreno i nedvosmisleno govori o dešavanjima u Crnoj Gori nakon prošlogodišnjih izbora i odnosu na relaciji dijaspora – Vlada. Prvi put je, prije neki dan, došla u domovinu nakon promjene vlasti i “prvi put nijesam osjetila razliku pri izlasku iz Srbije, a ulasku u Crnu Goru, osim što me je dočekalo više srbijanskih zastava u Crnoj Gori no u Srbiji”.


Nije, međutim, sve ostalo na promijenjenoj ikonografiji:”ovu količinu nezadovoljstva, straha i razočarenja koji su zavladali među ljudima, zaista nijesam očekivala” – kaže Ličina.


Govoreći o položaju naših iseljenika i politici Krivokapićeve vlade prema njima, naglašava: “Crnogorska dijaspora ostavljena, praktično, sama sebi, ponovo se u toj muci ujedinjuje i u ovom trenutku mogu slobodno reći osmišljava načine da doprinese borbi protiv fašizma kojem svjedočimo.

Sa Upravom za dijasporu nemamo saradnju, jer ne smatramo da taj organ radi u interesu crnogorske dijaspore, niti to može sve dok politiku saradnje sa dijasporom vodi ova i ovakva Vlada”.


Iako se dani iseljenika održavaju naredne sedmice u Bijelom Polju, Emira Ličina neće prisustvovati toj, kako kaže – lakrdiji i cirkusu, upriličenom samo radi parade predstavnika vlasti. Sa Upravom za dijasporu-iseljenike ni ne pomišlja da sarađuje:”U rukama ove Vlade taj organ kroz razne manipulativne, fingirane sastanke i nazovimo manifestacije, pokušava da stvori privid saradnje sa dijasporom što apsolutno ne stoji, jer većinska dijaspora odbija saradnju sa ovom vlašću”.


Predsjednica Zajednice crnogorskih udruženja u Njemačkoj poručuje da “ne može dijaspori niko da oduzme državljanstvo, to pitanje nije ni postavljeno sa naše strane jer je neupitno da je takva akcija nemoguća. Što se tiče biračkog prava tu nam se ova vlast opasno namjerila jer je svjesna da dijaspora može biti onaj jezičak na vagi koji će zauvjek njihovu ideologiju poslati u prošlost. Suočeni sa oštrom reakcijom dijaspore, taj projekat su privremeno odložili, sad je na sceni utrkivanje u podilaženju dijaspori, a onda će se u zgodnoj prilici ponovo pokrenutu pitanje brisanja dijaspore iz biračkih spiskova” i dodaje “No pasaran”!
Izvor: Antena M