Prekomjerna konzumacija energetskih pića nosi rizike i po zdravlje i po psihu.


Slučaj trinestogodišnjaka iz Zagreba, koji je preminuo usljed konzumacije prevelike količine energetskih pića, šokirao je hrvatsku i regionalnu javnost i pokrenuo pitanje – Zašto je u zemljama regiona maloljetnicima dozvoljeno da kupuju i konzumiraju ove napitke? Ovaj događaj „natjerao“ je vlasti u Hrvatskoj da počnu da rade na rješavanju ovog problema, a prvi korak koji će biti napravljen je uvođenje zabrane kupovine energetskih pića maloljetnicima. Sa psihološke i zdravstvene tačke gledišta o ovoj problematici za Portal Bar govori psihijatar dr Branka Purlija.


Energetska pića, čija je svrha da, kako im i ime govori konzumentu daju više energije, postaju sve popularnija i među mladima i odraslima, u prethodnoj deceniji. Kako dr Purlija objašnjava, u njihovoj osnovi nalaze se taurin i šećer za koje je poznato da stimulišu nivo energije i mentalni fokus, ali njihov glavni sastojak je kofein – stimulans koji podiže nivo energije.


„Energetska pića mogu da sadrže prekomjernu količinu kofeina, i do 505 miligrama po piću. Poređenja radi, standardna šolja kafe sadrži približno 100 mg kofeina, šolja crnog čaja sadrži 30 mg, a limenka običnog gaziranog soka sadrži 34 mg. Ono što većina ljudi ne zna o energetskim pićima su potencijalni rizici po zdravlje koji nastaju usled konzumiranja previše kofeina. Kofein djeluje na centralni nervni sistem u roku od 30 minuta nakon konzumiranja. Djeluje stimulativno, izazivajući oslobađanje neurotransmitera poput adrenalina, koji povećavaju puls i krvni pritisak.

U malim dozama kofein obično ne nanosi štetu. Međutim, tipično energetsko piće sadrži četiri do pet puta više kofeina nego šolja kafe. Preporučuje se zdravim osobama da unose ne više od 400 miligrama kofeina dnevno; količina koju često sadrži samo jedno energetsko piće“, precizira dr Purlija.


Zdravstveni rizici povezani sa energetskim pićima ozbiljniji su kod onih sa visokim krvnim pritiskom ili srčanim problemima.
„Posjete u hitnim slučajevima povezane sa prekomjernom konzumacijom kofeina često su posledica dehidratacije i opasno visokog krvnog pritiska“, napominje dr Purlija.
Posebno je opasna kombinacija energetskih pića i alkohola.


„Kombinovanje alkohola sa energetskim pićima je rastući trend među mladima. Opasnosti od konzumiranja stimulansa povećavaju se kada se kombinuju sa depresivima kao što je alkohol. Energetska pića mogu prikriti efekte alkohola čineći osobu svjesnijom i budnijiom. Zbog toga pojedinci koji kombinuju energetska pića i alkohol ne mogu da utvrde nivo opijenosti pa dolaze u situaciju da konzumiraju još veću količinu alkohola koja nekada može dovesti i do opasnih nivoa intoksikacije“, objašnjava naša sagovornica.


Jako je važno, kako ističe, da konzument bude svjestan sastojaka u energetskim pićima, kao što su visok sadržaj kofeina, dodani šećeri i drugi dodaci.


„Prekomjerne količine kofeina mogu predstavljati rizik za one koji imaju srčane probleme ili osobe koje kombinuju energetska pića sa alkoholom. Takođe, preporučujem da se obavezno pročita etiketa na energetskim pićima kako bi se utvrdiliakoličinu koefina. Ako se ipak odlučite za konzumaciju kofeina, isprobajte bolju alternativu, poput čaja ili crne kafe, i pobrinite se da ostanete ispod preporučene količine od 400 miligrama dnevno“, pocrtava dr Purlija.


No, osim zdravstvene, postoji i druga strana ove problematike – psihička.
„Energetska piča, stimulansi, alkohol, tablete u poslednje vrijeme su trend kod omladine, jer za posljedicu imaju to da brišu strah, osjećaj krivice, sjećanje. Svima nam je nametnuto dobro raspoloženje i dobar izgled kao ulaznica u „poželjni savremeni svije “ .To je neprirodno. Svaki čovjek mora biti ponekad i tužan i depresivan- Ne možete očekivati dobro raspoloženje iz dana u dan, iz godine u godinu jer se to može postići jedino psihoaktivnim supstancama, ačkoholom ili tabletama“, zaključila je dr Purlija.


Izvor: FOS