Nacionalni parkovi Crne Gore NPCG planiraju organizovanje radionica za izradu predmeta od vune, saopšteno je juče iz tog preduzeća.


Kako se ističe, u nastojanju da se povećaju potencijali samoodrživosti nacionalnih parkova, a pri tome da se uključi šira lokalna zajednica, prvenstveno žene, predsjednica Upravnog odbora Javnog preduzeća za nacionalne parkove Marina Jočić i direktorka preduzeća Jelena Kljajević juče su se u Podgorici sastale sa dizajnerkom tekstila Jelenom Đukanović i Brankom Pajević sa Žabljaka, kako bi razmotrile mogućnosti prerade prirodnih materijala koji potiču iz nacionalnih parkova.


“U centru pažnje ovog puta bila je mogućnost organizovanja radionica za pustovanje vune u kojima bi učestvovale žene sa sjevera Crne Gore, iz predjela koje gravitiraju nacionalnim parkovima. Riječ je o tradicionalnoj tehnici obrade vune, koju bi polaznice ovih radionica u skoroj budućnosti imale priliku da plasiraju kao autentičan proizvod sa prostora nacionalnih parkova Crne Gore”, navode u NPCG.


Naglašavaju da bi se sve radilo u skladu sa instrukcijama eksperta iz oblasti dizajna tekstila, kako bi se ostvario adekvatan balans tradicionalne tehnike i moderne forme.


“Kao što je poznato, vuna je neiskorišćen resurs u Crnoj Gori, a nažalost vrlo često i izvor zagađenja životne sredine. Iskoristiti takav resurs u umjetničke svrhe, zaposliti žensku radnu snagu sa sjevera Crne Gore i obogatiti ponudu nacionalnih parkova čini se dobitnom kombinacijom u traganju za uspješnim, ekološki održivim modelom poslovanja JP za nacionalne parkove”, naglasili su.


Dodaju da, uz više od 600.000 turista koji godišnje posjete crnogorske nacionalne parkove, to javno preduzeće raspolaže jedinstvenim resursima koji im omogućavaju da domaćim proizvođačima obezbijede vidljivost, promovišu proizvod i time osnaže razvoj ženskog preduzetništva u ekonomski marginalizovanim sredinama na sjeveru zemlje.
“Ulažući u inicijative ove vrste, JP za nacionalne parkove Crne Gore pravi važan korak u pravcu dugoročnog uključivanja lokalnih zajednica u oblikovanje naše turističke ponude, kao i u rad na promociji održivog turizma.


Informacije o prijavi za radionice uskoro će biti objavljene na vebsajtu JP za nacionalne parkove Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.
Izvor: CGlive