Nakon završetka dionice autoputa Požega – Boljara i crnogorske granice, Bijelo Polje, Berane i Andijevica će biti spojeni geografski sa Beogradom, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom obilaska radova na izgradnji saobraćajnice Iverak – Lajkovac.


Vučić je najavio da bi ubrzo trebalo da se potpiše ugovor sa kineskom kampanjom „Čajna Šandong“ o izgradnji autoputa od Požege do crnogorske granice, koji je vrijedan preko milijardu i po eura.


-Sa Kinezima treba da potpišemo nastavak izgradnje autoputa preko Arilja, Ivanjice, Duge Poljane i Boljara do crnogorske granice. Radi se o ogromnom projektu, vrijednom od 1,5 do 1,6 milijardi eura. Tim se vezuju Novi Pazar i Sjenica. Bijelo Polje, Berane i Andrijevica se dovode nadomak Beograda, u geografskom smislu, naravno. Ovo su fantastični projekti, mnogo skupi, a niko nije sanjao sa je moguće uraditi ih. Međutim mi ćemo ih završiti – rekao je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić.


Povezivanjem Crne Gore sa Srbijom korist će imati građani ovih država, turisti i privrednici jer će se savremenom saobraćajnicom brže isporučivati roba.


Da bi saobraćajnica mogla funkcionisati treba da se završi i naša strana autoputa. Do sada je završeno nešto manje od 40km, dionica od Smokovca do Mateševa. Dio autoputa od Mateševa do granice sa Srbijom još se ne zna da li će se raditi u skorije vrijeme.