Predsjednik Udruženja Crnogoraca na Kosovu, Slobodan M. Vujičić iz Bijelog Polja, zatražio je od Mila Đukanovića, predsjednika Crne Gore i Savjeta za odbranu i bezbjednost, da se pod hitno izjasni o kako je rekao njegovom političkom progonu i crtanju mu mete na čelo od strane crnogorskih obavješajnih službi a preko pojedinih kosovskih portala na albanskom jeziku koji se služe uličarskim, najbrutalnijim i najprizemnijim metodama kako bi ga eliminisali i spriječili u misiji rješavanja ustavno – pravnog položaja crnogorske zajednice i naše adekvatne zastupljenosti u Skupštini Kosova.

Sa istim zahtjevom Vujičić će se danas obratiti i najvišim zvaničnicima Kosova.

“Kako je moguće, logično je pitanje, da me obavještajne službe Crne Gore i Kosova kako tvrdi portal Kosova press, osuđuju da predstavljam opasnost po nacionalnu bezbjednost te dvije zemlje i da pri tom znaju da sam od 2016 godine špijun vojne obavještajne službe Rusije i od mnogo godina ranije i špijun bezbjedonosne informativne agencije Srbije, kao i da sam povezan sa vjerskim srpsko-ruskim organizacijama pod kontrolom Kremlja, a da mi najviši vrh Kosova i Crne Gore 29.05.2019. bude prisutan na otvaranju Razvojnog centra Crnogoraca Kosova. Tada sam od tih istih zvaničnika dobio punu i nedvosmislenu podršku i najveće pohvale za moj rad i nesumnjivi doprinos na unapređenju sveukupnog položaja kosovskih Crnogoraca i jačanja dobrosusjetskih odnosa između Kosova i Crne Gore i Kosova sa ostalim zemljama u regionu. Jedno sa drugim složićete se nikako ne ide”, navodi Vujičić.

On ističe da je njegov stav da je potreban dijalog između Vlade i crkve o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti je i stav svih relevantnih međunarodnih.

“To što sam vjernik Srpske pravoslavne crkve moje je neotuđivo pravo koje mi garantuje Ustav i koje nemam namjeru mijenjati po cijenu života. Moja podrška kao predsjednika Unije Crnogoraca Kosova, Srpskoj listi, tokom parlamentarnih izbora koji su bili održani 2019 je prirodna i predstavalja naš skromni doprinos jedinstvu dva bratska naroda i dijalogu između zvaničnog BG i PR. Moja osuda krvničkog batinjanja nedužnog naroda u Budvi od strane crnogorske policije je moj lični doživljaj i dužnost a prekomjerena upotreba sile u mnogim slučajevima je potvrđena čak i od strane državnih organa CG. To što smatram da su u mojoj matičnoj državi potrebne korenite promjene da bi se smanjile ogromne podjele unutar crnogorskog društva, da bi se spasila država od ekonomskog kolapsa i propadanja, nije krivično djelo već mišljenje jednog slobodoumnog i nezlonamjernog čovjeka koji je dokazani Crnogorac i čija je ljubav prema CG neizmjerna”, poručuje Vujičić.

On zaključuje da zbog svega navedenog ne vidi ni jedan opravdani razlog da od bilo koga zaslužuje da ga satanizuje i igraju se sa njegovim životom i životima njegove porodice.